Rieten mand verven, zo doe je dat !

Zo doe je dat, een rieten mand verven...

Een nieuwe kleur  voor een rieten mand. Vergeet kwast, borstel en rollertjes bij het schilderen.  In de meeste gevallen kan je duidelijk de aanzet zien of merk je in welke richting er geschilderd werd...Bovendien valt het soms op dat er kleine deeltjes overgeslagen zijn, zeker bij moeilijke vormen zoals houtsnijwerk of, zoals hier, een rieten mand. Een verfspuitsysteem zorgt dat je snel en makkelijk een perfect egaal resultaat verkrijgt.

Spuitklaar

Veel voorbereiding is er niet nodig eer je aan de slag kan met je verfspuitsysteem. Kies je voor spuitklare verf, dan kan je rechtstreeks de gewenste hoeveelheid in het reservoir gieten. Andere, dikkere verf kan je tot 10% moeten aanlengen met water of white spirit.

Spuittechniek

Zodra het reservoir gevuld is, kan je gaan spuiten. Werk op dezelfde manier alsof je met een spuitbus aan de slag zou gaan. Het principe is hetzelfde, alleen is een verfspuitsysteem veel goedkoper en milieuvriendelijker. Hou je aan volgende principes:

• Spuit niet uit de pols. Beweeg de spuitkop parallel met het voorwerp dat je aan het behandelen bent.

• Hou steeds dezelfde afstand aan. De afstand tussen de spuitkop en het object moet tussen de 5 en 15 cm bedragen.

• Leg geen dikke laag. Spuit het liefst een dunne laag en ga verschillende malen over dezelfde plaats, tot de verf volledig   dekt.

• Werk in kruislingse banen.  Om alle plaatsen op het voorwerp te bereiken trek je het best eersthorizontale banen. Daarna ga je nogmaals over hetzelfde oppervlak, ditmaal in verticale richting.

• Stoppen en aanzetten doe je naast het voorwerp, zorg er dus voor dat de omgeving beschermd is.

Techniek verfspuiten

In de praktijk

Plaats de mand op een stel schragen, op die manier kan je tijdens het werken makkelijk rond de mand lopen om alle kanten van de mand te kleuren. De Wagner verfspuit blaast een luchtmantel rond de verfstraal, zo kan je erg nauwkeurig en schoon werken. Toch is het beter dat je voor alle zekerheid de vloer beschermd.

Voor je begint met spuiten test je eens de instelling van de straal, bijvoorbeeld op een stuk karton. Je kan dan goed zien welke de ideale afstand is om te spuiten. Begin aan één zijde van de mand en spuit een eerste dunne laag.

Ga vervolgens naar de volgende zijde om die te kleuren. Ga zo volledig rond. Wanneer je terug bij het vlak waar je begonnen was, zal die al droog genoeg zijn om een tweede dunne laag op aan te brengen. Herhaal dit tot de mand volledig gedekt is met de verf. Bekijk de mand vanuit verschillende richtingen, pas dan weet je zeker dat je geen plekjes vergeten bent tijdens het spuiten.

Ideale toestel voor dit soort klussen zit in de HVLP range. Bijvoorbeeld de W890 of W590.

rietenmand schilderen