Troubleshooting: Verfspuit algemeen

In het onderstaande artikel worden de meest voorkomende vragen / problemen uitgelegd en opgelost. Staat het probleem wat u momenteel ervaart hier niet tussen, dan kunt u contact met ons opnemen.

Ik heb strepen aan de zijkant van mijn spuitbaan

Dit fenomeen wordt ook wel “tailing” genoemd. Dit kan twee oorzaken hebben. Of de tip doe u gebruikt in combinatie met de vloeistof is te klein. Of uw verf is nog te dik. Verdun uw verf verder in stappen van ongeveer 5%.

Er zijn berichten dat de latex van de Hornbach niet het mooiste resultaat oplevert in combinatie met een verfspuit. Hornbach geeft zelf aan dat de verf 10% verdund dient te worden, maar in praktijk is het vaak toch lastig om een ideaal resultaat te krijgen.
Ook de Histor Monodek en Flexa Powerdek zijn niet ideaal, door de samenstelling van de verf. Het kan wel, maar de verf is minder ‘vergefelijk’ als het aankomt op verdunning. Vraag in dit soort gevallen ook de werkbeschrijving bij de verf fabrikant op. Hierin moet staan hoe de verf verwerkt kan worden.

Vaak lukt het met andere verf wel goed, bij dezelfde ingebruikname. Wij hebben eigen verf van Spray Solutions die uitvoerig is getest, in samenwerking met Wagner. Ook SPS verf is zeer goed te verspuiten, net als de bekende merken zoals Sikkens en Sigma. Veel verf uit de bouwmarkt is ook prima geschikt.

Ik heb … verf, kan ik dit verspuiten?

Er is heel veel te verspuiten met een verfspuit. Echter zijn er altijd grenzen. Elke gangbare muurverf, lakken, beitsen en oliën zijn te verwerken. Hiermee dekt een verfspuit zeker 80-90% van het spectrum. Echter zaken met korrels of vaste delen, zijn niet te verwerken.

Helaas zijn er teveel soorten verf, om deze allemaal te kennen. Als u twijfelt, vraag dan de werkbeschrijving van uw verf op. Elke fabrikant moet dit hebben en weet ook of een verf verspuitbaar is.